Necesitatea tratamentelor în Horticultură

Bună seara dragi pasionați de Horticultură!

Prin acest articol vreau să fac o scurtă recomandare celor care nu oferă un minim de tratamente pomilor sau plantelor legumicole. Cu toții ne dorim ca fructele sau legumele noastre să fie ecologice dar nu înțelegem un lucru... ECO nu înseamnă să chinui plantele care sunt învățate cu tratamente înainte să germineze. ECO înseamnă să crești o plantă din semințe netratate, în sol neinfectat și cu o concentrație perfectă în substanțe minerale, cu un conținut optim de apă, aerat, drenat. Aerul, lumina și temperatura trebuie să ofere optimul necesar, insectele, bacteriile trebuie să aibă o sursă de hrană, etc. Într-un cuvânt, totul se rezumă la permacultură (voi vorbi într-un articol și despre acest termen). 

Gradul de industrializare, fuga după profit, poluarea, rezistența mult prea dezvoltată a virușilor, bacteriilor, sporilor, insectelor ne-a obligat să găsim soluții de urgență. Nu putem găsi nicăieri o zonă perfectă pentru dezvoltarea plantelor deoarece noi am distrus tot ce era bun. 

Desigur, este posibil să mă contraziceți cu afirmația: ”Am pomi în curte care au peste 60 de ani, nu au primit niciodată tratamente și scot niște fructe foarte bune și sănătoase!”. Cu drag aprob această informație dar la rândul meu vă contrazic prin argumente:
  • Pomul are 60 de ani deci după niște calcule simple, sămânța a germinat sau pomul a fost altoit undeva în jurul anilor 50.
  • În acea perioadă bolile și dăunătorii erau la începutul ”carierei” și plantele își puteau dezvolta sistemul imunitar în liniște.
  • Dăunătorii aveau destulă hrană și nu aveau nevoie de plante de cultură.
  • Nu se foloseau semințe tratate.
  • Nu se aruncau deșeuri peste tot.
  • Nu erau sute de mii de mașini care să polueze.
  • Pășunatul și îngrășământul organic erau la ordinea zilei
  • Nu se utilizau ierbicide, îngrășăminte chimice, etc.
Dacă doriți să aveți fructe cât de cât ecologice ecologice urmați următorii pași:
  • Înlocuiți erbicidele cu lucrările mecanice sau manuale;
  • Renunțați la fertilizanții chimici și utilizații pe cei organici;
  •  La orice lucrare în grădină dezinfectați uneltele;
  • Evitați să plantați în apropierea zonelor cu poluare excesivă;
  • Evitați să irigați cu apă de la rețeaua orașului;
  • Încercați să eliminați dăunătorii manual;
  • Feriți plantele sau pomii de animalele de companie;
  • Nu evitați să folosiți un minim de tratamente necesare;
Minimul de tratamente de bază trebuie respectate cu strictețe. Un atac fungic nu „se gândește” că pomul sau orice altă plantă este crescută în mod ecologic și pleacă... Un vierme nu se ferește de pomul vostru pentru că voi vreți să aveți o cultură ecologică. Sfredelitorul tulpinilor sau a ramurilor nu se ferește să mineze în pomii voștrii. Păduchele lânos sau Afida când găsesc plante netratate nu stau pe gânduri. Trebuie să se hrănească. Sporii ciupercilor zboară prin aer și caută un loc unde să se dezvolte. Plantele sunt medii prielnice!
Plantele au nevoie de ajutor din partea voastră! O plantă trebuie tratată ca un om, o persoană care are nevoie de ajutor. Și noi dacă ne îmbolnăvim în cele mai multe cazuri recurgem la tratamente pentru a ne ușura boala. Diferența între iubitoarele de clorofilă și oameni e simplă! Oamenii dacă se îmbolnăvesc se pot trata. Plantele la îmbolnăvire au nevoie de ajutor.

Nu evitați minimul de tratamente anuale! Nu puteți avea producția dorită fără să alungați factorii de infecție din curtea voastră.

Gândiți-vă la o plantă exact ca la voi! Pomul are VIAȚĂ! VIAȚA se tratează si cu medicamente câteodată!
NU RENUNȚAȚI LA TRATAMENTELE PENTRU PLANTE! DECÂT SĂ LE CHINUIȚI MAI BINE NU LE MAI PLANTAȚI!
E MAI UȘOR SĂ PREVI DECÂT SĂ COMBAȚI!

Aștept cu drag să mă contraziceți sau să mă susțineți. Aștept întrebări și subiecte de discuție din partea voastră. O distribuire a acestui articol ne ajută pe toți deci, vă rog să îi anunțați și pe colegii voștrii dacă v-a plăcut articolul. Scuzați logoreea și scuzați dacă am fost prea dur! SUCCES!

Cu respect,
Halus Robert - Cristian
Fermier în Horticultură

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Miriapodele - Dăunători sau nu?