Miriapodele - Dăunători sau nu?

Probabil ați văzut cel puțin odată în grădina, livada voastră un vierme cu multe picioare care nu arată prea prietenos. 

Acesta este un miriapod care aparține clasei de artropode. Sunt 13000 de specii pe Terra, au de la 10 la 750 de picioare, lungime de la câțiva milimetri până la 30 cm.

Există și o știință care se ocupă cu studierea miriapodelor numită Miriapodologie.

Corpul este alcătuit din cap și trunchi. Capul cuprinde ochii și piesele bucale iar trunchiul are un număr variat de segmente, de care sunt legate picioarele. Primele membre sunt foarte scurte și ajută la prinderea prăzii.

După ce v-am prezentat pe scurt aceste miriapode, haideți să vorbim despre partea de ecologie. Aceste specii trăiesc deobicei în pădurile umede și prezintă un rol important în descompunerea resturilor vegetale. Se mai întâlnesc în pășuni, livezi, grădini, plantații, case, beciuri și chiar în deșert. 

Trebuie avut în vedere că multe miriapode produc secreții toxice care pot genera decolorări ale pielii. Aceste vietăți de dimensiuni mari pot provoca mușcături, deși nu este cazul în țara noastră.

Deobicei, acestea se ascund in zona băilor, debaralelor, subsoluri, sub pietre, în sol, cel mai des aceste locuri fiind infestate cu diferiți paraziți. Majoritatea sunt carnivore, vânează insecte cu corpul moale, viermi, păianjeni și alte artropode. Ele se mai hrănesc cu ciuperci, resturi vegetale, paraziți și unele dintre ele cu resturi foarte mici de piatra spartă.

În concluzie, miriapodele nu vă vor afecta cultura, indiferent de tipul ei. Singura problemă care ar putea să apară ar fi atacarea râmelor. Totuși, populația de râme dintr-un teren depășește cu mult miriapodele, în același timp acestea fiind prădate de păsări.

Ca metodă de precauție, păstrați frunzele, compostul sau alte materiale organice departe de casă pentru a preveni accesul acestora în interior.

PE SCURT: 
  • Miriapodele sunt în număr de 13000 de specii;
  • Sunt specii nocturne;
  • Știința care se ocupă cu studiul lor se numește Miriapodologie;
  • Descompun resturi vegetale;
  • Vânează insecte;
  • Consumă materie vegetelă putredă, paraziți, ciuperci, resturi de piatră spartă;
  • Nu afectează cultura;
  • Compostul și resturile vegetale se țin departe de casă.
Sper că v-a plăcut articolul. Aștept întrebări, contraziceri, afirmații, etc. în secțiunea de comentarii. Un like și/sau o distribuire mă încurajează să dezvolt blogul tot mai mult.



Cu respect,
Halus Robert - Cristian
Fermier în Horticultură

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Necesitatea tratamentelor în Horticultură